Testen

Onderstaande uitleg is gebaseerd op de meest uitgebreide opzet binnen software test-productie omgevingen. Afhankelijk van de opzet van de omgevingen door de Merchant, kan de behoefte anders zijn. Er kunnen dus ook minder stappen worden gemaakt om te komen tot een goed werkende productie omgeving.
Voor grote software ontwikkelomgevingen is er vaak sprake van een Ontwikkel-, Test-, Acceptatie-, Pre-Productie en Productieomgeving, afgekort OTA(P)P-omgeving. Deze fases zijn de stappen die in een softwareontwikkelingstraject worden doorlopen. Het Nederlandse begrip is afgeleid van het Engelse DTA(P)P: Development, Testing, Acceptance, Pre-Production and Production.

Samenspel van de omgevingen

De behoefte van samenwerking van de verschillende omgevingen verschillen per Merchant en zijn niet bij iedereen zo uitgebreid. Het kiezen voor een apart test account levert het voordeel op voor de ontwikkelaars dat men door kan gaan met ontwikkelen van nieuwe functionaliteit op de testomgeving zonder productie te verstoren.

Testfasen en account inrichting.jpg

Instellingen Buckaroo Payment Plaza

Wanneer er sprake is van een testtransactie en bij welke instelling van de Payment Plaza er sprake is van een live transactie, is hieronder opgenomen:

Checkout Plaza account setting: Test Plaza account setting: Live
testcheckout.buckaroo.nl Test transaction Test transaction1
checkout.buckaroo.nl Test transaction Live transaction

1 Alleen wanneer bij de de website URL de volgende optie aan staat : test transacties toestaan.

Aandachtspunten

Het is mogelijk om te starten met een account in test modus en deze aan het eind van het bouwproces een productie status te geven. In dat geval kan de Merchant één account aanhouden met daarbinnen aparte websitekeys voor de verschillende stagingomgevingen. Ook kan voor verschillende staging/productie omgevingen een apart account worden aangemaakt. Zo kan, indien daar behoefte aan is, bij Buckaroo een aanvraag worden gedaan voor een apart test account.
Ieder account heeft z'n eigen beveiligingsinstellingen voor het berichtenverkeer. Denk dan aan de secret key, het beveilgingscertificaat en een aparte thumbprint. Deze moeten zowel aan Buckaroo's kant als aan de merchant's kant worden geconfigureerd. De Digitale Implementatie Manager en onderstaande knop voor het downloaden van de API handleidingen voor de gateway integratie kunnen als leidraad worden gebruikt bij de verschillende implementaties. Handleidingen.png

Trefwoorden: Testomgeving; ketentesten; testresultaten; otapp; otap