Storno redenen

Article Summary

RedenOmschrijvingActieMomentR type
        AC01IBAN onjuist/onbekendHerstel IBAN of vraag juiste IBAN op bij debiteurD+1Reject, Return
        AC04Rekeninghouder heeft rekening geslotenVraag juiste IBAN op bij debiteurD+1Reject, Return
        AC06-1-Bank van debiteur heeft rekening geblokkeerd voor incasso. Indien een eMandate is afgegeven, is dit het teken dat de debiteur de machtiging niet meer onder dit eMandate door wil laten gaan. -2-Rekeninghouder heeft rekening laten blokkeren voor incasso. -3-Rekeninghouder is minderjarig.Neem contact op met debiteur. *Note: Bespreek, bij een afgegeven eMandate, de reden van de doorgevoerde incasso blokkade met de debiteur. *D+1Reject, Return
        AC13 (B2B)Zakelijke rekeninghouder heeft bijvoorbeeld een particuliere debitrekening opgegeven Rekening kan niet worden gebruikt voor zakelijke incasso's.Neem contact op met debiteur.D+1Reject, Return
        AG01Debitrekening is geen betaalrekening maar een spaarrekening Rekening kan niet worden gebruikt voor zakelijke incasso's.Neem contact op met debiteur.D+1Reject, Return
        AG02
        1. Er is eerst het type "FRST" gebruikt, nadat er al het type "RCUR" is ingestuurd.
        2. Er is eerst het type "RCUR" gebruikt zonder als eerste een "FRST" te doen.
        3. Er is hetzelfde machtigingskenmerk gebruikt dat reeds eerder voor een éénmalige incasso is gebruikt.
        Onjuist transactietype gebruikt: gebruik "OOFF", "FRST" of "RCUR". IncassantID onjuist: kies ander ID.D+1Reject, Return
        AM04Saldotekort (soms een MS03)Onvoldoende saldo: neem contact met debiteur.* Indien daarvoor wordt gekozen kan er bij deze terugkoppeling een herincasso worden uitgevoerd. * De actie van de banken op onvoldoende saldo staat uitgelegd bij de herincasso bankenVan D+1 tot D+5Reject, Return
        AM05Dubbele indieningKijk of er daadwerkelijk sprake is van dubbele inningD+1Reject, Return, Reversal
        BE05IncassantenID gewijzigd zonder amendment-indicatie.IncassantenID onjuist: lever aan met juiste IDD+1Reject, Return
        MD01 (core)
        1. Transactie bevat "RCUR", maar er is nog geen "FRST" ontvangen.
        2. Geen machtiging verstrekt.
        3. Machtiging ongeldig.
        Controleer uw administratie, stel oorzaak vast en bepaal mogelijke vervolgactie:
        1. Lever transactie opnieuw aan als "FRST"
        2. Onderneem geen incassopoging meer op deze machtiging. Neem in beide gevallen contact op met de debiteur.
        D+1Reject, Return, Refund
        MD01 (B2B)
        1. Transactie bevat "RCUR", maar er is nog geen "FRST" ontvangen.
        2. Machtiging is nog niet geregistreerd bij de bank van de debiteur.
        3. De incasso valt buiten de limieten
        Check of de transactie met het juiste sequence type is aangeleverd. Zo ja, neem dan contact op met de debiteur voor juiste registratie bij de debet bank.D+1Reject, Return, Refund
        MD02Machtiging of deel van de gegevens van de machtiging is incorrect (B2B)Neem contact op met de debiteur om de machtiging volledig en juist, inclusief eventuele limieten, bij de debet bank te laten registreren.D+1Reject
        MD06Debiteur maakt gebruik van recht terugboeking (8 weken)Neem contact op met debiteur.Van D+1 tot D+56 dagen en D+13 maandenRefund
        MD07Debiteur overleden (soms MS03)Onderneem geen incassopoging meer.D+1Reject, Return
        MS02Debiteur weigert incassotransactieNeem contact op met debiteur.Van D+1 tot D+56 dagen en D+13 maandenReject, Return, Reversal, Refusal
        MS03Onvoldoende saldo (of overige reden, bijvoorbeeld in geval van overlijden)Onvoldoende saldo: neem contact met debiteur. * Indien daarvoor wordt gekozen kan er bij deze terugkoppeling een herincasso worden uitgevoerd. * De actie van de banken op onvoldoende saldo staat uitgelegd bij de herincasso bankenVan D+1 tot D+5Reject, Return, Reversal
        RR01Debiteuren gegevens zijn niet bekend of identificatie is niet op ordeNeem contact op met uw bank.D+1Reject, Return
        RR02Nationale wetten kunnen naam en/of adres verplicht stellen en deze ontbrekenNeem contact op met uw bank.D+1Reject, Return
        RR03Nationale wetten kunnen naam en/of adres verplicht stellen en deze ontbrekenNeem contact op met uw bank.D+1Reject, Return
        RR04Transactie voldoet niet aan wettelijke eisenNeem contact op met uw bank.D+1Reject, Return
        SL01-1- Grenswaarden zijn overschreden. -2- Rekeninghouder heeft rekening laten blokkeren voor incasso. Indien een eMandate is afgegeven, is dit het teken dat de debiteur de machtiging niet meer onder dit eMandate door wil laten gaan.Neem contact op met debiteur. Note: Bespreek bij een afgegeven eMandate de reden van de incasso blokkade met de betalende.D+1Reject, Return
        PY01Onbekend rekeningnummer bij deze instantieVraag bij de consument na of het rekeningnummer klopt. Controleer ook of deze rekening wel SEPA Direct Debits / euro betalingen ondersteunt.D+1Reject, Return

Type storneringen in banktermen

Door wieVoor uitvoeringNa uitvoering
        Initiatief incassant* Annulering door incassant (Revocation) * Verzoek tot annulering door incassant (Cancellation)* Herstelboeking door incassant, binnen 5 werkdagen. (Reversal)
        Initiatief door de bank van de geïncasseerde* Weigering door geïncasseerde (Refusal) * Afkeuring door bank van geïncasseerde (Reject)* Terugboeking door bank: binnen 2 of 5 werkdagen (Return) * Terugboeking door geïncasseerde: binnen 8 weken (Refund) * Verzoek terugboeking door geïncasseerde bij MOI binnen 13 maanden (Refund)

Reversal redenen Banken

Vóór settlementNá settlement
        -1- Reject (Transactie type: C501) -a- Uitval veroorzaakt door technische redenen en geconstateerd door Creditor Bank, de CSM of Debet Bank (bijvoorbeeld ongeldig formaat, verkeerde IBAN check digit). -b- Debet Bank kan incasso-opdracht niet verwerken. (bijvoorbeeld rekening gesloten, geblokkeerd voor incasso, rekeninghouder overleden). -c- Debet Bank kan de incasso-opdracht niet verwerken conform Artikel 78 van de Payment Services Directive.-5- Return Terugboeking geïnitieerd door Debet Bank. (Reject, Return or Refund)
        -2- Refusal Weigering geïnitieerd door de Debiteur. Door Debet Bank ontvangen: -a- Vóór settlement, dan verwerkt als Reject (zie 1) -b- Ná settlement, dan verwerkt als Refund (zie 6)-6- Refund (Transactie type: N522) Terugboeking geïnitieerd door Debiteur. Deze kan gedurende ‘no questions asked’-periode van 8 weken en voor “niet-geautoriseerde transacties” gedurende 13 maanden na de incasso plaatsvinden.
        -3- Request for cancellation Creditor Bank verzoekt CSM om de incasso-opdracht(en) niet uit te voeren. Bilaterale overeenkomst tussen Creditor Bank en CSM.-7- Reversal (Transactie type: C501) Terugboeking geïnitieerd door Creditor of Creditor Bank. Oorspronkelijke transactie had feitelijk niet uitgevoerd moeten worden. Rulebook verplicht Creditor Banken niet om een Reversal aan incassanten aan te bieden. Debet Banken moeten de transacties wel kunnen verwerken. In voorkomende gevallen hoeven zij hier geen checks op uit te voeren.
        -4- Revocation Herroeping van de incasso-opdracht(en) door Incassant. Bilaterale overeenkomst tussen Creditor Bank en incassant, onder andere tot wanneer dit mogelijk is.

Extra reversal redenen

De onderstaande redenen zijn buitengewone reversal redenen als een gevolg van onjuiste bank gerelateerde gegevens.

RedenBeschrijvingR Type
        CNORCreditor Bank is not registered under this BIC in the CSMReject
        DNORDebtor bank is not registered under this BIC in the CSMReject
        ED05Settlement of the collection failedReject
        FF01Invalid file formatReject
        RC01BIC incorrect/unknownReject, Return
        DDTDirect Debit ItemNiet aanwezig
        FF01Operation/transaction code incorrect, invalid file formatReject
        FF05Direct debit type incorrectReject
        N064World payment OUR no BICReject
        N633Not in use any more - Removed from transaction list on 19-04-2016Niet aanwezig